ÅSIKT

SVT: Aftonbladet har fel om Flen

”Nyhetsfisket” var ett sökande efter samförstånd

I Flen byggs en moské i Pingstkyrkans gamla lokaler. Foto: SVT
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

REPLIK Ulrika Stahre påstår att hon sett mitt reportage om Flen i Aktuellt men hennes återgivning är så full av felaktigheter och påhitt att jag måste tvivla.

I vanliga fall är medier snabba med att peka på konflikthärdar och svårigheter.

Jag åkte till Flen för att jag fascinerades av det motsatta – samförståndet, viljan att komma överens och att tillsammans forma ett samhälle som förändras. Här talar pingstvänner och muslimer om respekt, förståelse och – kärlek.

Det tycker jag är stort. Ulrika Stahre tycker att det är ”att fiska nyheter på ingenting”. Jag gjorde ett reportage om ett Flen i samförstånd. Stahre ser en skildring av ett ”vi och dom-samhälle”. I reportaget uttalar sig två muslimer och två kristna. Ulrika Stahre ser ”en och annan muslim” och ”desto fler kristna”. I hennes Sverige har Flen dessutom utrustats med ”förorter”.

Inslaget ligger på SVT Play, tillgängligt för alla att skapa sig en egen uppfattning. Och för Ulrika Stahre att bättre kolla sina fakta.

Gör om – gör rätt

SVAR DIREKT Jag tycker också att det är stort att boende i Flen uttrycker åsikter långt bort från den spirande främlingsrädslans och islamofobins Sverige. Den tolerans och människokärlek som uttrycks är värd att ta tillvara.

Jag har fel när jag skriver ”förort” i stället för ”miljonprogramsområde”.

Men jag har inte fel när jag påpekar att inslaget påannonserades med vinkeln ”islam växer snabbt”. Inte heller när jag påpekar att kristna tar mer plats i inslaget: det vandras runt och tittas på överblivna inventarier, småpratas. Lena Pettersson kan, om hon inte tror mig, själv se om sitt inslag.

Den snabba enkäten på gatan involverar endast vita Flenbor. Detta handlar inte om att räkna huvuden, det handlar om vilka som är normen. I Lena Petterssons inslag är detta tydligt och klart. Eller finns det inga muslimer någonstans på gatorna i Flen? Ingen man kan fråga om en åsikt? Ingen som kan få glädja sig över sin nya moské? Ingen rundvandring som kan göras i en moské vars främsta kännetecken tycks vara resterna av korset på fasaden.

Nej. I Aktuellts värld är det självklart att närma sig vita svenskar. Det är deras åsikter om de namnlösa Andra som räknas.

Gör om, gör rätt.

Lena Pettersson
Reporter SVT