ÅSIKT

Fest för obekväma filmer

Retrospektiv tysk och rysk film på dokumentärfestivalen i Leipzig

Ur PeterNestlers film ”Lördags Chile”.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

FILMFESTIVAL ”Den som har en vision bör gå till doktorn”, sa den västtyske förbundskanslern Helmut Schmidt 1980, nio år före Berlinmurens fall.

Bakom muren var internationella dokumentärfilmfestivalen i Leipzig ett andningshål för politiskt och konstnärligt obekväm film med visioner. I helgen ägde den rum för 55:e gången.

Tysk-svenske dokumentärfilmaren Peter Nestlers visuellt starka filmer, med nyskapande ljud och rytm, visas i en stor retrospektiv. Han skildrar arbetaren, Vietnamkriget med fokus på vietnamesernas vardag, demonstrationer i Grekland och i Chile mot militärjuntan, filmer som gett honom fler fiender än vänner.

Utopi och verklighet/den röda drömfabriken är en spännande retrospektiv om tysk och rysk dokumentärfilm. Vi får se arbetare under 1920-talets ekonomiska kris som hjälper fattiga och demonstrerar för rättvisa och solidaritet. Ryske avantgardisten Dziga Vertov gestaltar med futuristiskt filmspråk tidens nya idéer. Inspirerad av Vertov är tyska Video Vertov av Gerd Conradt, om kärlek och revolution, Baader-Meinhof och bhagwan, en dialektisk tidsresa i film och politik.

Engagerad tysk dokumentärfilm utklassar den internationella tävlingens mer storslagna filmer. Med skoningslös närvaro berättar tyska Camp 14 – Total Control Zone av Marc Wiese om en ung mans upplevelser i arbetsläger i Nordkorea. Svält, terror och död, berättad med intensiv tystnad som skriker.

Ingela Brovik

ARTIKELN HANDLAR OM