ÅSIKT

Från Kony till Obama

1 av 2
Joseph Kony.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Kommer ni ihåg KONY 2012? Missing Childrens film om den kristne fundamentalisten, barnkidnapparen och gerillaledaren Joseph Kony blev NGO-världens största pr-succé någonsin. Kändisar från Oprah Winfrey till Kim Kardashian ställde sig bakom kampanjen, och det gjorde också den amerikanska regeringen.

I dag är Joseph Kony och resterna av hans Herrens befrielsearmé fortfarande i frihet någonstans i Centralafrikas djungler. 5 000 soldater från flera länder letar efter honom, men det var planerat redan 2010. Filmen fick i alla fall 91 miljoner visningar på Youtube.

Det tyska samhällsprogrammet Weltspiegel sände nyligen också en dokumentär från Uganda. Där avslöjas att samma före detta barnsoldater som Obama-administrationen ömmade för nu rekryteras till krigets Afghanistan.

I sann nyliberal anda är rekryteringen outsourcad i minst två steg, först till globala jättar som Academi (mer känt som Blackwater) och sedan till anonyma ugandiska säkerhetsföretag. I processen pressas priserna så att en afrikansk legosoldat – formellt “säkerhetsvakt” – kan hyras för inte mer än 400 dollar i månaden. Kvar blir en låg lön och obefintliga försäkringar. Weltspiegel intervjuar en tidigare barnsoldat som återvände från kriget med halvsidig förlamning, som fick sitt kontrakt brutet och deporterades till Uganda utan vare sig veteranpension eller betald sjukvård. När han och andra startade en rättsprocess, fick de anonyma hot. Den amerikanska militären och utrikesdepartementet vägrar att kännas vid dem.

”De utnyttjar att de demobiliserade soldaterna är desperata efter en chans att tjäna några extra dollar. Det är som modernt slaveri”, säger Dibya Moses, en annan före detta barnsoldat som efter att ha blivit sjuk också skickades tillbaka utan avgångsvederlag.

Den filmen har, milt uttryckt, inte fått samma uppmärksamhet.

ARTIKELN HANDLAR OM