ÅSIKT

Grekiska nazister i polisen och Europarådet

Gyllene gryning får plats i antidiskrimineringskommitté

Nikolaos Michaloliakos, ledare för Gyllene Gryning. Foto: AP
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Den 30 september grep grekisk polis ett 40-tal deltagare i en antifascistisk demonstration i Aten. De tvingades klä av sig nakna, misshandlades, brändes med cigarettändare, och hölls utan att få dricka vatten under 19 timmar. Flera av poliserna presenterade sig öppet som anhängare av nazistpartiet Gyllene gryning, enligt The Guardian. Två tv-reportrar som ställt inrikesministern till svars för händelsen stängdes av från den statliga kanalen ERT; journalistförbundet strejkade i protest 31 oktober.

Guardian rapporterar också om hur polisen hänvisar personer som anmäler brott begångna av invandrare att “prata med Gyllene gryning”. Ett anonymt befäl bekräftade för tidningen att polisledningen tillät partiet att infiltrera kåren, för att “använda dem för sina egna syften”.

Enligt de europeiska myndigheterna är dock detta inte mycket att oroa sig över. Medan EU, om än oenergiskt, faktiskt har markerat mot den allt mer inskränkta demokratin i Ungern, handlar den enda kritik som riktats mot Grekland fortfarande om för små budgetnedskärningar. Kommissionens Barrosso har på direkt fråga vägrat att kategorisera Gyllene gryning som nynazistiskt.

Den 18 oktober överträffade verkligheten dikten, när partiets Elena Zaroulia, som några veckor tidigare karakteriserat invandrare som “undermänniskor”, tog plats i Europarådets anti-diskrimineringskommitté.

ARTIKELN HANDLAR OM