ÅSIKT

Ullenhag - var du med?

Inte ens ministern har full koll

Erik Ullenhag.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det finns kanske 5–10 procent hardcore främlingshatare i Sverige. En betydligt större andel, kanske upp emot halva befolkningen, är ambivalent. Det är om dem den antirasistiska kampen står. Om etablerade politiker och debattörer legitimerar främlingsfientligheten kommer många av dem att lyssna och sluta upp. Det var det som skedde i Danmark när liberala Venstre började hetsa mot muslimer.

Det var budskapet från den gamla Folkpartiledaren Bengt Westerberg, som i fredags presenterade en utredning av främlingsfientligheten i Sverige. Här föreslår han sådant som lärarfortbildning och fler antidiskrimineringsbyråer, men också att Forum för levande historia ska börja informera om islamofobin och – det var på tiden! – om Sveriges egen främlingsfientliga historia.

Plötsligt var det som att förflyttas till 90-talet och det mer pålitligt antirasistiska parti som Folkpartiet en gång var. För Westerbergs ord är ju inget mindre än en måttligt dold uppläxning av sitt eget parti. Som så snart det behöver bättra på opinionssiffrorna kör ut sina kravlistor riktade mot invandrare. De som hellre går på bidrag än jobbar, som vägrar flytta dit jobben finns och som inte ids lära sig svenska, som integrationsminister Erik Ullenhag nyligen påstod.

Ullenhag själv satt på första bänk under pressträffen.

Man kan bara hoppas att han förstod vinken.

ARTIKELN HANDLAR OM