ÅSIKT

Historia som saknar...allt

Claes de Faires nya roman bildar bara en sörja i bokens mitt

Claes de Faire (född 1978), författare och chefredaktör.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hur jag än gör, halkar jag ur texten. Orden vill inte fastna, raderna flyter ut och bildar en sörja i bokens mitt.

Jag inför ett belöningssystem: Läser jag tio sidor får jag läsa tio sidor av nåt annat. Det hjälper inte. Jag tar en linjal och mäter upp några sidor i block om fem centimeter: åtta block premieras med en kopp kaffe, åtta till och jag får dricka nåt starkare. Det funkar inte heller.

Jag byter till ett bestraffningssystem: Jag får inte vidröra dem jag tycker om med mindre än att jag läst 50 sidor. Min omgivning protesterar.

Det tar mig två långa dagar att läsa Ministern – en kärlekshistoria av Claes de Faire, till vardags chefredaktör för Resumé och Veckans affärer.

Romanen handlar om Theodore Mandelsten, statsråd i en borgerlig regering, som har ”ett komplicerat förhållande till kvinnor”. Rädsla för kärlek bottnar i ett komplicerat förhållande till pappa. Theodore träffar Sara-Lucia Inez Ana Cortez som är nattklubbssångerska i ett barnprogram (jo, hon heter det och är det). Tillsammans stärker de varandras varumärken, men snart tvingas Thedore grubbla över frågan: Vad är en äkta människa?

Det här är en historia helt utan blod och vätska, humor och spänning, smärta och svärta, mål och mening. Den är lika ytlig som bokens huvudperson, det finns liksom inget intressant att säga om den.

Claes de Faire fick oförtjänt mycket beröm för sin debutroman Alla lyckliga familjer liknar varandra. Den lovade dock nåt som den här boken inte är i närheten av att leva upp till.

FAKTA

PROSA Ministern – en kärlekshistoria

Claes de Faire

Wahlström & Widstrand

PROSA

» Ministern – en kärlekshistoria

Claes de Faire

Wahlström & Widstrand

ARTIKELN HANDLAR OM