ÅSIKT

Barack Obama rätt man för Israel

Fortsätter stenhård linje mot palestiniernas strävan efter frihet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Barack Obama.

Av reaktionerna i pressen kan man få intrycket att Israels Benjamin Netanyahu sörjer valet av Obama i onsdags. I själva verket kunde de israeliska ledarna inte fått en bättre president: älskad av de liberala medieeliterna och deras ledare över västvärlden – och stenhård mot palestiniernas strävan efter erkännande och frihet.

Palestinska tjänstemän fortsätter nu framåt med ansökan om medlemskap i FN den 29 november.

Obama begär hotfullt att de drar tillbaka ansökan – gör de inte det väntar straffåtgärder från både USA och Israel. Israel hotar att hålla tillbaka skatter och att ytterligare utöka de olagliga bosättningarna, medan Obama-administrationen tänker använda favoritvapnet ”ut­ökade finansiella straffmetoder”. Det vill säga: Krig med andra metoder.

Den palestinske representanten Mohammed Shtayyeh svarar på hoten: ”När ni talar om straffåtgärder, får det oss att undra vad vi gjort för att utstå sådana. Vi anser inte att ett sådant här steg förtjänar bestraffning”, och fortsätter: ”Vi har blivit anmodade att välja mellan bröd och frihet. Vårt val är båda. Självklart behöver vi bröd, men vi behöver också frihet.”

Det låter enkelt. Men som alla vet, inte minst de som nyligen bordades och kidnappades på internationellt vatten, är det inte det.

Barack Obama är en garant för att denna orätt ska fortgå, eller med Dagens Nyheters politiske chefredaktör Peter Wolodarskis ord: ”rätt man för USA och världen”.

ARTIKELN HANDLAR OM