ÅSIKT

Betala rätt löner eller gå under, SAS

Lönedumpningen kan drabba hela branschen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sänk din lön och behåll ditt jobb. Åtminstone fram till nästa sparpaket. Det är det ultimatum SAS-ledningen, som så många andra arbetsgivare genom tiderna, nu ställer sina anställda.

Ja, och så kortare semester, sämre övertidsersättning och sämre pensionsvillkor, när vi ändå är i gång.

För den enskilde kan det säkert vara attraktivt, jämfört med att gå arbetslös i Reinfeldtland, med pissig a-kassa och hårda krav.

Det som skrämmer mig är att facken tydligen funderar på saken. Har de ingenting lärt?

En sådan dumpning slår ju inte bara mot de SAS-anställda, utan pressar också löner och villkor för dem som jobbar i andra flygbolag – som kan vara medlemmar i samma fack.

För vad ska man svara när andra arbetsgivare i nästa veva pekar på SAS och säger: det är detta vi konkurrerar mot?

Det är inte bara SAS som står på spel. Utan hela poängen med fackföreningsrörelsen, det som i fackliga sammanhang lite högtidligt brukar kallas för ”löftet”: vi håller ihop, säljer oss inte billigare. Och kan företagen inte betala vad de lovat, ja då får de gå under. Vi bär inte ägarnas kris.

Och nej: det är inte upp till de anställda själva att välja. De kan pressas hur långt som helst, eftersom det är deras jobb som står på spel.

Just därför är det förbunden, inte facklubbarna, som måste säga nej. Vad de anställda själva än tycker. Det är därför det finns fackförbund.

ARTIKELN HANDLAR OM