ÅSIKT

Vampyrer suger som förebilder

De blodtörstigas kåthet en orgie i avhållsamhet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det är dags att utfärda en varning: Lås in era döttrar. Ja, era söner också för den delen.

Jag pratar förstås om den orgie i sexualkonservativ avhållsamhet som är det bärande temat i Twilight-serien, vars femte (och sista?) del hade premiär i veckan.

Dramat utspelas i en air av andlös romantik mellan oskulden och ett odjur, som med gentlemanna­ideal från 1800-talet lägger band på sin lust efter sex och blod. De första fyra filmerna kretsar helt, i allt tätare cirklar, som katten kring det förebådade samlaget. När ska det ske, hur ska det ske? Ska det verkligen bli av? Priset tas i film fyra, när huvudpersonen Bella inför den heliga bröllopsnatten skyndar iväg för att raka benen, pynta sig och byta kläder. Det här är verkligen högtidligheternas högtidlighet, förstår man, helt i klass med själva vigselceremonin.

Och naturligtvis blir sexet fantastiskt, inget fumlande här inte, och turturduvorna får sin belöning för den ståndaktiga avhållsamheten.

Det är bara att hoppas att de hundratusentals tonåringar som dåndimpat framför bioduken inte praktiserar vad de lärt.

Och ska de nu nödvändigtvis spana in vampyrer, så välj då teveserien Trueblood. Mer action, mer crazy figurer, fler riktiga skådisar och en betydligt mer modern, för att inte säga frisläppt, syn på sex.

ARTIKELN HANDLAR OM