ÅSIKT

Censurerat verk avcensurerades - anses nu som ocensurerat

Kommunalrådet ryter i stället för pudlar – vill få det gjorda ogjort

”Skriv något på väggen...” tejpades över av rädsla för ”begåvningshandikappade vandaler”. Foto: Helena Bergstrand
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Av rädsla för förståndshandikappade vandaler censurerade ett gäng socialdemokratiska politiker i Umeå i torsdags kommunens eget konstverk strax före invigningen. Ett moraliskt fördärvligt citat av Sara Lidman tejpades över till allmänhetens fromma. Drivande var Hans Lindberg, en av dem som väntas ta över i partiet inom några år.

När kritiken kom och Västerbottens-Kuriren började ställa frågor som innehöll det blamerande ordet censur skred de mer demokratiskt sinnade – och kanske mer medietränade – krafterna i partiet in och pudlade.

Tejpen togs bort inför invigningen. Som om den aldrig funnits. Ingen skada skedd.

När tidningens jobbiga terriers ändå biter sig fast vid det här med censuren försöker partiets högsta höns, kommunalrådet Lennart Holmlund, rädda ansiktet med en sällsam begreppslek. ”Det har inte varit censurerat då det varit öppet, dumskalle!” ryter han åt reportern.

Eftersom vi först censurerade, men sedan av-censurerade, så har vi aldrig censurerat, alltså.

Visst, det är berömvärt att ändra sig, särskilt när man felat. Men det gör inte det gjorda ogjort – även om slutresultat nu inte är odelat negativt: Umeå har ju begåvats med ett berömt konstverk. Och censor Lindberg är nog inte längre den framtidsman han var i förra veckan.