ÅSIKT

Fler porrfel i e-böcker

Mankell-figur gör fittkarriär - på läsplatta

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Själv är jag konservativ i fråga om tekniska nymodigheter och har därför ännu inte testat fenomenet e-böcker. Men min man, som är en närmast programmatisk teknikentusiast, är en flitig användare av läsplatta. Enda smolket i glädjebägaren är de många korrfelen i e-böckerna, medger han. Många fler än i vanliga böcker, irriterande fel som stör läsningen.

En kväll, när han precis har börjat läsa Henning Mankells roman Djup, brister han dock ut i skratt. Vad är det som är så roligt, undrar jag och slår ihop min pappersbok. Han räcker över läsplattan till mig. Läs det här, säger han och pekar:

”Han betraktade sitt ansikte och tänkte på vem han var. En man som gjort sin karriär i den svenska fittan, med ambitionen att en dag få huvudansvaret för den marina fortifikationens kartläggning av de hemliga svensk militära farlederna.”

Även om romanens huvudperson, några rader längre ner sägs vara en man ”som oavbrutet mätte avstånd och djup”, borde det väl ändå vara i den svenska flottan som han gjort karriär?

Nästa dag går jag till biblioteket och lånar Mankells roman som vanlig bok. Där nämns bara huvudpersonens karriär i flottan, ingenting om någon fittkarriär.

Men varför uppstår då sådana fel när en vanlig traditionell bok förvandlas till e-bok? Och varför kollar inte förlagen sina e-böcker innan de släpper ut dem på marknaden? Undrar en gammalmodig läsare som tycker sig ha fått vatten på sin kvarn.

Uppdatering: Efter artikelns publicering har korrfelet i Mankells bok rättats, upplyster Elib:s twitterkonto.

Margareta Zetterström

ARTIKELN HANDLAR OM