ÅSIKT

Ännu en stulen målning till salu på Bukowskis

Stals från Norrköping - köptes i god tro

”Karin skalar äpplen” (bilden är beskuren).
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

På Bukowskis i Stockholm är nu en stulen målning till salu. Det är Karin skalar äpplen (1904) av Carl Larsson, som stals på 1980-talet från Norrköpings museum. Brottet är preskriberat och konstverket köpt i god tro. Saken är för auktionsfirman utagerad. Ägande är ägande och inget som har med moral att göra.

I Norrköping ilsknar man av begripliga skäl till. Målningen kom i deras ägo redan på 1920-talet, som gåva. Nu är den alldeles för dyr för museet att köpa tillbaka, utgångspriset är satt till 1,2–1,4 miljoner. Men skulle man alls behöva köpa tillbaka sin egen målning? Hela historien är fullständigt barock (eller jugend) och med Emil Nolde-bråket i hyfsat färskt minne undrar jag om inte möjligheten att göra upp med målningens rättmätiga ägare borde gå att utreda ytterligare.

Bukowskis är business. Men med tanke på dess ständiga försök att ingå i en mer seriös konstvärld (genom egna utställningar och samarbeten) borde kanske firman vars rykte om och om igen fläckas, backa lite och helt enkelt sluta agera på ett sätt som får en att tänka på hälare utan skam.