ÅSIKT

Julklappen till homosexuella: dödsstraff

Häxjakt på hbt-personer fråga för parlamentet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Yoweri Museveni, president.
Foto: AP

En flata har upptäckts, och trakasserats, sedan hon pussats med sin flickvän på en inofficiell hbt-bar i Kampala, Uganda. En bög ertappades när han hade sex med sin pojkvän i ett olåst rum. Båda har flytt till Sverige, sökt asyl och fått avslag.

I Uganda har länge bedrivits en häxjakt på hbt-personer. Nu ligger återigen förslaget om dödsstraff för homosexualitet uppe för debatt och omröstning i parlamentet. Det finns en majoritet för förslaget, som eventuellt kan stoppas om president Yoweri Museveni lägger sitt veto. Lagen om dödsstraff har beskrivits som ”en julklapp till det ugandiska folket”. Förslaget innehåller också flera poster om angiveri, föräldrar och lärare riskerar upp till tre års fängelse om de underlåter att anmäla sina barn, sina elever.

Det är till detta liv vi i Sverige utvisar människor. De båda personerna i exemplet ovan har fått avslag med hänvisning till ”trovärdighetsbrister”. Det betyder att Migrationsverket tror sig förstå hur det kan vara att leva som hbt-person i Uganda. Man tänker sig att ingen tar några risker, eftersom det är förknippat med dödsfara att leva ut förälskelse och attraktion.

Man tänker sig människor som är maskiner. Människor som förväntas ha levt icke-liv i en skuggvärld där homosexualiteten för säkerhets skull aldrig ska levas ut. Nu skickas de tillbaka med argumentet att icke-livet är möjligt. Cirkelresonemang, tror jag det kallas.