ÅSIKT

Shakespeare visas bit för bit

UR sänder valda delar av dramatikerns verk

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Naomi Ackie spelar Julia i den klassiska balkongscenen i kväll .Foto: Tove Jonstoij/UR

TV-TEATER Det är naturligtvis vackert med Utbildningsradions snitt från Shakespeares dramer, som sänds i SVT2 under fem söndagar med rubriken Shake­speare close-ups. I Tove Jonstoijs regi möter tittaren fem unga engelska skådespelare som berättar lite om sig själva, om pjäsen och om sin rollkaraktär. Det handlar om mycket kända monologer, ”What’s in a name?” från Romeo och Julia, ”To be or not to be”, ur Hamlet eller ”All the world’s a stage” från Som ni behagar.

Vackert är att Shakespeaes engelska ljuder ur tv-apparaten, lite synd är det att man har valt att låta skådespelarna läsa utan någon som helst rekvisita, scenografi eller kostym. De platser man söker upp, som The Globe Theatre i London, är inte samma sak som att höra texten mot en teatral eller dramatisk fond.

Den tänkte tittaren är knappast den i Shakespeares värld välbevandrade, utan en yngre, förhoppningsvis nyfiken publik. I kväll 17.50 sänds första scenen, balkongscenen från Romeo och Julia med Naomi Ackie som den kärleks­trängtande Julia.

ARTIKELN HANDLAR OM