ÅSIKT

”ABC å allt om D” är V som i vinnare

Nina Ulmaja fick pris för årets svenska barn- och ungdomsbok

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Nina Ulmaja.

Nina Ulmajas ABC å allt om D – Människans viktigaste uppfinning (Bonnier Carlsen) är en bok i strikt bokstavsordning, om bokstäverna, deras historia och det fackspråk de omsvärmas av.

Under A får vi till exempel veta att A från början inte var någon bokstav alls, utan en hieroglyf i form av ett oxhuvud. Vi lär oss att anfang kommer från tyskans ­anfangen (börja), liksom att den krumeluriska begynnelsebokstaven var till stor glädje för munkarna i det trista kopieringsarbetet. Också det samtida (och idiotiska!) systemet för att ange batteristorlek uppmärksammas, A, AA och AAA.

Upplägget börjar förstås kännas statiskt redan under bokstaven B, och sträckläsning bör undvikas. Som uppslagsbok, eller som blädderbok, är ABC å allt om D däremot lysande. Inte visste jag att utropstecknet är en stilisering av i och o, i det latinska ordet io som betyder glädje!

Ulmaja har illustrerat och formgivit själv, vilket faller sig naturligt eftersom hon länge arbetat som typograf och grafisk formgivare. Stilen är brokig, uppsluppen, ­improvisatorisk, och nog borde boken också fungera utmärkt som bredvidläsning i skolan.

En värdig och egentligen solklar vinnare i årets tämligen bleka startfält.