ÅSIKT

Grymt bra – för debatten

Knappt har järnrören klingat klart förrän grisljuden tar vid

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Lars Isovaara, (SD), lämnade under torsdagen sina uppdrag som riksdagsman.

Det tar aldrig slut. Knappt har järnrören klingat klart förrän grisljuden tar vid.

Det beror inte på illasinnade medier eller en jäkla otur. Snarare verkar Sverigedemokraterna vara fullständigt nedlusade med aggressiva personer som inte drar sig för att attackera dem de inte gillar.

Det är visserligen ännu lite oklart om riksdagsmannen Lars Isovaara avskyr vakter eller invandrare eller både och. Men han lyckades onekligen kombinera Sverigedemokraternas två paradfrågor – invandring och lag och ordning – på ett innovativt vis när han natten till onsdag gav sig på en riksdagsvakt med utländsk bakgrund.

Han spottade i luften, gjorde grisljud och säger att han inte vill ha med ”sådana som honom att göra”.

En polispatrull observerade förloppet. Det är nästan lika tungt bevismaterial som en Ekeroth-film.

”En av de mest grundläggande tryggheterna är den att inte behöva utsättas för ett brott. Tyvärr har just denna trygghet kommit att blivit nedprioriterad och sällan diskuterad i det politiska samtalet” klagar Sverigedemokraterna i sitt kriminalpolitiska program.

Det är mycket möjligt att Lars Isovaara själv varit med och formulerat de orden. Han har suttit i partiets styrelse och i – just det – justitieutskottet.

I vilket fall har partiets två främsta kriminalpolitiker – Isovaara och Ekeroth – nu gjort sitt bästa för att få upp kriminaliteten på dagordningen igen.

ARTIKELN HANDLAR OM