ÅSIKT

Ungerns ledare tiger om juderegistreringen

Landet stiger steg för steg till Europas nyfascistiska experimentverkstad

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ge oss en lista på alla judar i regering och parlament. De är potentiella landsförrädare.

Det krävde i måndags Márton Gyöngyösi, som är gruppledare i parlamentet för det ungerska extremhögerpartiet Jobbik.

Bakgrunden är att Jobbik fått för sig att det ungerska politiska systemet infiltrerats av judar. Det skulle vara orsaken till landets Israelvänliga politik under de senaste veckornas Gazakrig.

Det är ett modernt, men klockrent, exempel på den seglivade antisemitiska myten om Zog, Zionist Occupation Government, alltså en judisk konspiration som i hemlighet styr och ställer med politik och ekonomi.

När kritiken exploderade backande man en smula. Nu handlade det inte om att registrera judar, utan bara dem med både ungersk och israeliskt medborgarskap – som kunde misstänkas för dubbla lojaliteter. Ja, det är samma tanke som Sverigedemokraterna lanserade häromveckan.

Att ett antisemitiskt parti bedriver antisemitisk politik är kanske inte så konstigt. Men tyvärr är problemet större än Jobbik. När Fidesz-regeringen senkommet kommenterade saken handlade det bara om antisemitism sådär i allmänhet. Och parlamentets talman Laszlo Köver – också Fidesz – reagerade inte alls. Annars är det, enligt tyska TAZ, inte ovanligt att ledamöter får rejäl bassning om de kläcker förbrytligheter.

Men så regerar Fidesz också med stöd av Jobbik. Nu betalar man med tystnad. Medan Ungern steg för steg förvandlas till Europas nyfascistiska experimentverkstad.

ARTIKELN HANDLAR OM