ÅSIKT

Kartlagda: Modets nya makthavare

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
bloggstjärnorModebloggarna Susie Bubble, Bryanboy och Rumi Neely.

När modebloggarna för några år sedan gjorde entré debatterades fenomenet intensivt. Några få såg det positiva i att unga tjejer tog plats och tjänade pengar. Men de flesta seriösa analytiker beklagade sig över narcissismen och kommersialismen i det ständiga flödet av trendspaningar och dagens outfit-bilder.

Sedan dess har bloggarna bara blivit fler och mer populära. Många av dem har anställts av etablerade medier. Men den seriösare bevakningen har kommit av sig – som vanligt är det ont om analys av områden inom vilka kvinnor briljerar, om det så gäller broderi, ridsport eller mode.

Att det är en miss blir uppenbart för den som bläddrar i den nyutkomna boken Style Feed: The World’s Top Fashion Blogs. För genren har utvecklats i en rasande takt. Framför allt vad gäller fotografiet. För bara några år sedan var ju den typiska modebloggsbilden en amatörmässig knapptryckning. I dag är den i stället en pricksäker ögonblicksbild som effektivt fångar det moderna psyket.

De mest ambitiösa modebloggarna reser över hela världen, från Reykjavik till Ulan Bator. Och deras motiv finns på gatan snarare än i en studio. Självsäkerhet, rädsla, mod, rastlöshet, uppror, ängslan, fåfänga, kulturella skillnader och globala likheter – i de här porträtten återfinns hela det spektrum av känslor som vi människor kommunicerar genom hur vi klär oss.

Fascinerande, framför allt då många av de mest populära bloggarna inte intresserar sig för det konventionellt vackra, utan fångar skönheten i det udda. Se bara på Advanced Style – bloggen om gamla människor (kring 70 och uppåt) och deras stil. Eller på bokens redaktör Susie Bubble.

Susie är modebloggandets Lady Gaga. Med axlarna vid öronen och tårna inåt klär hon sig i en helt unik mix av brittisk excentrism och asiatisk barnslighet. (Tänk viktorianskt nattlinne under sportig anorak till glansiga turkosa shorts utanpå geometriskt mönstrade trikåer, till blommiga kängor och tre miniväskor över axeln.) Hennes blogg består av meterlånga inlägg med slingrande prosa fylld av svåra ord. På skolgården skulle Susie vara ett freak. Ändå har hon hittat en mainstreampublik och lyckats bli en av världens mest populära modebloggare.

Självklart finns det ytliga, oprofessionella och naiva bloggare och många säljer villigt medieutrymme till profithungriga modehus. Men vi får inte glömma att fenomenet bara i Sverige har vaskat fram en av våra just nu mest populära programledare (Ebba von Sydow) och flera kvinnliga framgångsrika entreprenörer (Elin Kling är den mest kända, men absolut inte ensam).

Framför allt knyter genren an till en konstform vars ursprung finns i slutet av 1880-talet då George Eastman uppfann den handhållna kameran. Cartier-Bresson, Warhol och Maripol. Alla tog de snabba bilder som effektivt fångade sin ­eras populärkultur. Deras samtida motsvarigheter gömmer sig bakom pseudonymer som The Style Rookie, The Sartorialist och Susie Bubble.

Sakprosa

» Style Feed: The World’s Top Fashion Blogs

Susie Bubble och William Oliver (red)

Prestel

Madelaine Levy