ÅSIKT

Stenbeck-pjäs kan hamna i domstol

Författarförbundet backar inte för rättslig prövning av påstådd textstöld till ”Fursten”

"Det viktiga är att få frågan ordentligt utredd", säger Gunnar Ardelius, Författarförbundets ordförande. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Stockholm (TT Spektra)

Författarförbundet ställer sig nu bakom Per Andersson och menar att Malin Lagerlöf gjort sig skyldig till upphovsrättsbrott i sin pjäs "Fursten".

Ytterst handlar det om hur mycket en dramatiker kan låna ur en fackbok.

Malin Lagerlöfs kritikerrosade pjäs om näringslivsgiganten Jan Stenbeck hade urpremiär på Uppsala stadsteater i våras. Per Andersson, författare till biografin "Stenbeck: en biografi över en framgångsrik affärsman", anser att hon lånat alltför mycket ur hans bok utan att ha frågat honom eller nämnt honom som upphovsman.

Efter att ha drivit frågan på egen hand och efter att flera andra författare, däribland Augustpristagaren Ingrid Carlberg, talat i hans sak och krävt att Förförfattarförbundet agerar får nu Per Andersson förbundet bakom sig.

- Det här en fråga som är principiellt viktig för alla våra medlemmar, säger Författarförbundets ordförande, Gunnar Ardelius.

Styrelsen ska ta upp frågan den 11 december men arbetsutskottets förslag är att förbundet ska driva frågan till domstol.

- Det viktiga är få frågan ordentligt utredd, säger Gunnar Ardelius som menar att fackboksförfattare tenderar att ha en svagare upphovsrättslig ställning än skönlitterära författare.

- Om en romanförfattare skriver en bok och någon tar därifrån, då är det lättare att identifiera. Men det kan ligga otroligt mycket arbete bakom även en facktext, och det är viktigt att det finns ett skydd även för den, säger Gunnar Ardelius.

Dramatikerförbundets ordförande Susin Lindblom vill i dagsläget inte kommentera Författarförbundets beslut. Tidigare i höst har hon framhållit att boken och pjäsen är två helt olika litterära verk, och att Malin Lagerlöf använde sig av flera dokumentära källor, däribland egna intervjuer, när hon skrev sin pjäs.

DETTA HAR HÄNT

Per Andersson. Foto: Cato Lein

I mars 2012 sätts pjäsen Fursten upp på Uppsala stadsteater. Föreställningen handlar om den ökände finansmannen Jan Stenbeck (1942–2002) och blir en stor succé .

När journalisten Per Andersson granskar pjäsens manus upptäcker han att stora delar av texten är citat ur hans biografi Stenbeck (2000). En scen är helt kopierad ur boken.

Andersson menar att det är ett intrång i upphovsrätten och kräver att få ersättning.

Via Dramatikerförbundet svarar teatern att ”verkligheten inte är upphovsrättsskyddad” och hänvisar till den så kallade citaträtten. Dramatikern Malin Lagerlöf hävdar att hon ”använt en mängd källor och en stor portion fantasi” när hon skrev pjäsen.

Författarförbundet backar inte för att dra pjäsen Fursten inför domstol.

Erika Josefsson/TT Spektra