ÅSIKT

Avpixlat sprider hat och lagbrott

Järnrörssajter sambandscentral för nätrasister och Sverigedemokrater

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Jimmie Åkesson.

”Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson pratar om Avpixlat, landets mäktigaste främlingsfientliga nätsajt, i Sydsvenskan 22 nov 2011.

Varje dag får här tiotusentals läsare läsa om invandrare, feminister och vänsterjournalister, som ljuger för folket och förstör Sverige. Man speglar inte bara en opinion, man skapar och förstärker den också.

Till skillnad från många av de nazistiska eller nazianstrukna sajterna, som ofta inriktar sig på att hetsa mot judar, har Avpixlat udden riktad främst mot muslimer. Det gör sajten till spjutspets i den nyaste rasistiska våg som svept över västvärlden och Sverige det senaste decenniet.

Det mesta som skrivs är naturligtvis helt lagligt. Men inte allt.

Under rubriken ”Muslimska invandrarungdomars rätta ansikte?” publicerade Avpixlat den 27 november en flera år gammal video som sägs visa hur några ”muslimska invandrarungdomar” ”sexuellt förnedrar en berusad svensk tjej.” Publiceringen skedde som ett slags svar på Expressens avlöjande om det sverigedemokratiska järnrörsgänget. ”Naturligtvis”, ironiserar man, ”bör klippet också föranleda en bred diskussion i media bland alla Sveriges proffstyckare beträffande muslimska invandrarungdomars rätta ansikte, med svepande och generaliserande fördömanden av hela denna grupp.”

I kommentarsfältet publicerar sedan signaturen ”Lillian” de påstådda gärningsmännens namn, personnummer och adresser. Medan signaturen ”Snoddas” skriver att ”Muslimska män förnedrar alltid kvinnor av alla de sorter”.

När en annan kommentator ifrågasätter att det utifrån videon skulle gå att generalisera kring muslimska ungdomar, svarar signaturen ”antikomunisten”: ”Du kan inte forneka att detta beteende ar genomgaende for dom.” Det är en hemsk situation som visas, naturligtvis. Men ska man verkligen kunna hänga ut folk så här, i rent propagandasyfte?

Nej, antagligen har vi att göra med flera olika brott konstaterar den jurist Aftonbladet Kultur anlitat för att granskar skriverierna.

”Att påstå att någon förgripit sig på någon annan utgör i typfallet förtalsbrott. Det är svårt att tycka att utpekandet är försvarligt, om syftet med artikeln varit att diskutera muslimska ungdomar i allmänhet” skriver juristen.

Vidare måste publiceringen av pojkarnas personuppgifter ”anses kränkande enligt personuppgiftslagen” anser juristen. Att publicera namn på det viset får bara göras i journalistiska syften, men sådana verkar ”Lillian” inte ha.

Och både ”Snoddas” och ”antikomunisten” gör sig nog skyldiga till hets mot folkgrupp.

En annan sysselsättning på Avpixlat är att smutskasta meningsmotståndare: mentalsjuk, diktaturkramare, PK-pack, rövskalle.

När jag själv för några veckor sedan skrev en artikel här i Aftonbladet om vilket land Sverigedemokraterna vill skapa uppstod en diskussion på Avpixlat. Där påstod signaturen ”Salomina” följande: ”Petter Larsson på Aftonbladet uppfyller alla anställningskrav tidningen har. AFA aktivist, Expo skribent och vänsterextrem” Samma sak upprepades sedan i andra kommentarer.

Det är inte bara lögnaktigt, eftersom jag aldrig varit aktivist i Antifascistisk aktion. Det skulle dessutom kunna vara brottsligt. ”Justitiekanslern”, kommenterar juristen, ”har ansett att det är straffbart att utpeka någon som nazist eller rasist, och den våldsförhärligande vänsterextremismen kan ifrågasättas vara i samma kategori som nazister och rasister.”

I de två granskade fallen lyckas alltså Avpixlat göra sig skyldigt till fem möjliga brott: två förtalsbrott, två hets mot folkgrupp och ett brott mot personuppgiftslagen. Men petitesser som lagbrott bekommer inte redaktörerna. De har garderat sig mot rättsliga efterverkningar. Avpixlat saknar utgivningsbevis och ansvarig utgivare. Nästan alla inlägg och kommentarer skrivs anonymt. Det gör det oerhört svårt att ställa någon till svars.

Det är också själva syftet, uppger redaktionen. Man litar inte på rättssystemet och man anser att till exempel lagen om hets mot folkgrupp inte kan respekteras. Ett fåtal krönikörer skriver under sina riktiga namn. En av dem, Mats Degerlind, skriver den 23 september om hur Sverige ”islamiseras”.

”I Sverige”, hävdar Degerlind, ”växer nu med politikernas goda minne eller rentav benägna hjälp moskéer upp som svampar ur marken där en lära och ideologi predikas vars namn betyder underkastelse …”. ”Tvivelaktiga internationella muslimska auktoriteter bjuds regelbundet in till vårt land för att i dessa moskéer hetsa mot judar och berätta om det kalifat som snart skall regera världen”

Han fyller på med fler exempel: ”Man beslutar om könssegregering på kommunala badanläggningar … Privatkliniker utför operationer för att fejka en mödomshinna på unga kvinnor … I  skolorna beslutas att avslutningar inte ska hållas i kyrkan, att sånger med kristen bakgrund eller nationalsången bör undvikas, att fläskkött inte ska serveras i skolmatsalen … Svenska medier undviker generellt att publicera texter och bilder som kan förarga muslimer.”

Det är en intressant artikel bara för att den är så typisk för dagens islamofoba retorik. Man skriver vanligtvis inget alltför grovt, samtidigt som budskapet är glasklart: muslimer är farliga och förfärliga och nu är de här.

Ändå är det inte brottsligt, enligt vår jurist. Visserligen räcker det inte alltid att formulera sig garderat, domstolarna ska mer ta fasta på budskapet än precis på hur man uttrycker sig. Men, konstaterar juristen, ”hets mot folkgrupp-lagstiftningen är inte ämnad att straffbelägga saklig och vederhäftig diskussion om folkgrupper, så jag skulle säga att artikeln är straffri.”

Antagligen är det väl sådana här ”sanningar” som Jimmie Åkesson gillar. I vilket fall finns klara kopplingar till SD. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth hjälper Avpixlat att samla in pengar. Och på sajten refereras ofta SD:s pressmeddelanden, man tipsar om SD-politikers utspel och man kritiserar mediernas SD-rapportering.

Kanske kan man säga att Avpixlat fungerar som en sambandscentral där sverigedemokrater och oorganiserade nät-rasister kan mötas. Med sin räckvidd gör det sajten till det främsta propagandaorganet för sverigedemokratisk politik.

Det har Åkesson inte råd att inte gilla.

Petter Larsson