ÅSIKT

Lätt för Fridolin att krisa med 58 000 kr/mån

Lämnar hederligheten hemma

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har träffat polare från förr under jullovet.

”Vi var två som har jobb, en som inte har jobb och två som nästan har det, på det sättet man nästan har jobb nuförtiden: En jobbar tillfälligt via bemanningsföretag på ett bygge, en är springvikarie i äldreomsorgen” berättar han i Expressen.

Att en av kompisarna tänker rösta på SD har inget med främlingsfientlighet att göra, förklarar Fridolin i den goda ambitionen att avdemonisera SD-väljarna. De känner bara av krisen in på bara kroppen.

Precis – och det är här Fridolin lämnar hederligheten hemma – som han själv.

”De tillhör” skriver språkröret, ”inte samhällets mest utsatta, de är som jag och jag är som dem. Vi är runt de trettio, hälften av oss har barn, en bor kvar hemma. Alla har vi räkningar att betala, och arbetslösheten lurar ständigt om hörnet.”

Jovisst, men vissa har lite lättare att betala än andra och en smula mindre risk för arbetslöshet. Fyra ben bra, två ben bättre, som Orwell skulle ha sagt.

Själv lyfter Fridolin 58 300 kronor i månaden som riksdagsledamot. Gör han inte bort sig alldeles har han också en fina bana utstakad för sig framåt. Landshövding, ambassadör, minister? Alla vägar står öppna för denna man av folket.