ÅSIKT

Henning Mankell: fel att spela boll i Israel

Passar inte Henning Mankell jämför att spela fotboll i Israel med att spela fotboll i Sydafrika under Apartheid.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Ronnie Sandahl

Israel står värd för U21-EM i herrfotboll i juni. Trots att Israel fängslar palestinska fotbollsspelare och bombar idrottsarenor i Gaza.

Samtidigt pågår en annan turnering: författarlandslag från Europa ska mötas på den gröna planen i Haifa. Norska författarlandslaget har bestämt sig för bojkott, liksom det engelska. Sverige, däremot, skickar trupp med Fredrik Ekelund som lagkapten.

Jag ringer upp Henning Mankell som säger att det är fullständigt oansvarigt och oacceptabelt att åka dit:

– Det är fel att spela fotboll i Israel av samma skäl som det hade varit fel att spela fotboll i Sydafrika under apartheidregimen.

Fredrik Ekelund menar att turneringen ger en unik erfarenhet att få kunskap om ockupationen. Mankell håller inte med.

– De svenska författarna kommer med största sannolikhet inte att få prata med palestinierna, vilket bara är en illustration av hur det här apartheidsystemet fungerar. Priset är alldeles för högt.

Aftonbladets kolumnist Ronnie Sandahl är en av författarna som anmält intresse att delta.

– Som journalist måste jag kunna åka överallt, säger han. Men jag förstår också att det kan ses som en skillnad på att vara journalist och att representera Sverige. Men jag tänker att vi är författare som representerar oss själva.

Han påpekar att diskussionen inom laget pågår för fullt. Att det är först nu som de fått en formell inbjudan. Med andra ord är det också först nu som författarlandslaget formellt kan tacka nej.

FAKTA

Debatten hittills

ARTIKELN HANDLAR OM