ÅSIKT

Sossesvek får danska vänstern att se rött

Vill lämna s-regeringen efgter borgerlig variant av tillväxtplan

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Helle Thorning-Schmidt.
Foto: AP

Sänkt bolagsskatt – som betalas med kraftiga nedskärningar för studenter och socialbidragstagare. Så ser den danska S-ledda regeringens nya tillväxtplan ut.

Logiken är densamma som i den svenska högerns arbetslinje. Med pengaregn över företagen och ökad press på dem som inte har jobb hoppas man sätta landet i arbete.

Anders Borg hade inte kunnat göra det bättre – och det ser onekligen ut som om danskarna sneglat över sundet. Som av en händelse landar den nya bolagsskatten på exakt samma nivå, 22 procent, som den nyligen sänkta svenska. Så ser skattekonkurrens ut.

Det svenska exemplet, med fördubblad långtidsarbetslöshet och skenande klassklyftor, borde ju annars avskräcka. Åtminstone för en Helle Thorning-Schmidt, som fortfarande är socialdemokrat till namnet.

Det danska vänsterblocket rusar nu mot en inre kris. Vi måste lämna regeringen, dånar det från Socialistisk Folkepartis gräsrötter. Jag känner inte igen mitt parti, säger ett S-kommunalråd i Köpenhamn. Medan stödpartiet i folketinget, eller före detta stödpartiet, den rödagröna Enhedslisten, manar till massdemonstrationer.

Det är lätt att förstå. När man 2011 tillsammans bröt tio års borgerligt styre var förhoppningarna förstås att man också skulle bedriva en annan politik.

Det är den besvikelsen som exploderar nu.

ARTIKELN HANDLAR OM