ÅSIKT

Sokrates ska lyfta grekiska högern

Nationella identiteten svårfunnen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Sokrates, grekisk filosof.

När Sverigedemokraterna ska beskriva det svenska drömmer de om en plats som aldrig funnits på det sätt de ser det, nämligen det vita folkhemmet. När grekiska Gyllene gryning vill bygga den grekiska identiteten tvingas man gå tillbaka ända till antiken och till den ortodoxa kyrkan. Nu har partiet startat läger för barn, där de små ska lära sig om Greklands ärorika förflutna, under paroller om ”nationell medvetenhet” och ”grekiska ideal”.

Alla greker lär känna till att de delar mark, och delvis språk, med Sokrates och Platon, att det vi kallar demokrati kan ha fötts i Athen. De flesta lär väl också känna till att demokratin uteslöt människor, en detalj jag misstänker att Gyllene gryning inte siktar in sig på. Historien som myt tillåter inga detaljer.

Greklands nationella identitet, om man kan tala om någon sådan, är svårfunnen. Nationen är ung, bara knappt 200 år, och fiskandet i antiken är inbyggd i själva nationsblivandet på 1800-talet. Men det finns en historia på närmare håll – kampen mot nazismen, eller mot juntan – som borde kunna vara minst lika viktig för en nationell identitet. Men förstås inte för Gyllene gryning.