ÅSIKT

Perssons från Lahore kniper i hjärtat

Berörande dokumentärer på Tempo filmfestival

Familjen Persson flyttade till Ballingslöv från indiska Lahore.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Tempo dokumentärfestival har startat och den här veckan kan man i Stockholm välja ur ett enormt utbud av internationell och svensk dokumentärfilm, träffa regissörerna, delta i happenings och diskussioner.

Temat i år är Speak your mind! Förutom redan omskrivna filmer som Lina Västriks De dansande andarnas skog, Mia Engbergs Belleville baby och Margreth Olins prisbelönta film om norskt flyktingmottagande, Nowhere home, kan man se Nahid Persson Sarvestanis personliga film My stolen revolution, om Iran 1979 och broderns avrättning, och Shola Lynchs Frees Angela & all political prisoners med unikt arkivmaterial om den amerikanska människorättsaktivisten, filosofiprofessorn och feministen Angela Davis inblandning i ett blodigt gisslandrama 1970.

Festivalen invigdes i går med premiären av Åsa Blancks och Johan Palmgrens Familjen Persson i främmande land. En varm, öppen och galghumoristisk film om Per Omar Persson från Ballingslöv i Skåne som reste ut i världen som ung, stannade i Lahore, gifte sig och fick två döttrar som han inte uppfostrade enligt omgivningens stränga regler för flickor. För deras skull flyttar familjen tillbaks till Ballingslöv. Men hur fria och lyckliga blir de där?

En film som är lite Hollywoodsk, hjärteknipande och tårstänkt fastän med riktiga människor.

Pia Bergström

Fotnot: Festivalen pågår till och med 10 mars, program finns på tempofestival.se