ÅSIKT

Att smula sönder det religiöst auktoritära

Humoristiska ”Den gröna cykeln” första saudiarabiska filmen - och gjord av en kvinna

Waad Mohammed spelar huvudrollen i ”Den gröna cykeln”.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

FILM Tioåriga Wadjdas dröm om en cykel är huvudlinjen i Haifaa Al-Mansours film Wadjda, som på svenska fått titeln Den gröna cykeln. Det är den första filmen att spelas in i Saudiarabien och tillika den första filmen av en kvinnlig regissör. Att filmen alls kunde bli till i ett land där kvinnor inte får röra sig i offentligheten är inte ett mirakel men näst intill. Ett tecken på att något rör sig, att förändring är möjlig.

Filmen är en stillsam och varmt humoristisk, rörande berättelse om den handlingskraftiga, självständiga och okonventionella Wadjda, och hennes liv tillsammans med den långpendlande mamman och den alltmer frånvarande pappan. Visst tydliggör filmen ett saudiskt samhälle där handlingsmöjligheter för kvinnor och flickor är hårt begränsade, som i scenerna från skolan, men störst plats tar en vardaglighet som väcker mer identifikation och hopp, än ilska och upprördhet.

Wadjda vill så gärna ha den gröna cykeln att hon tar plats i en korantävling i sin skola. En mycket avväpnande strategi som i filmens sköna värld inte alls är så konstig som det kan verka. Den religiösa auktoriteten smulas diskret sönder och omformas. Till vad ska inte avslöjas här. Den gröna cykeln är klart värd en åktur.