ÅSIKT

Blundar Sverige för utlänningslagen?

Homosexuelle Deia hotas av deportering till Jordanien

Deia blev utsatt för gruppvåldtäkt i Jordanien för att han är homosexuell. Nu hotas han av deportering. Foto: Sara Wall
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Förvaret” kallas den plats där Deia sitter inlåst. Det är Migrationsverkets egen benämning på de lokaler där de förvarar människor som ska deporteras. Det fungerar som ett fängelse, skillnaden är att man inte behöver ha begått något brott för att hamna där. Dit förs bland annat personer som blivit upplockade av REVA-poliser. Vissa blir kvar några dagar, andra hålls inlåsta i månader.

En natt för fem år sedan sjönk Deia ihop på golvet framför sin mamma en lägenhet i Jordanien. Han var sexton år och hade blivit upplockad av en bil, ivägkörd och utsatt för en gruppvåldtäkt av fem män. De hade fått veta att han var homosexuell, och straffat honom genom övergreppet.

Starka sociala normer till trots gjorde Deias mamma något så ovanligt som att anmäla våldtäkten. Tre vittnen ställde upp, men efter hot och påtryckningar från förövarnas familjer vågade bara ett stå fast vid historien. Gärningsmännen dömdes till fängelsestraff. Men det var bara början.

Huset blev beskjutet. Hotfulla män dök upp vid systerns skola och en brandbomb kastades in i en farbrors lägenhet. Syra skulle hällas i systerns ansikte. Mamman skulle våldtas.

Hårdast drabbad är Deia. Som så ofta vid våldtäkter skuldbelades han som offer. Dessutom blev att hans sexuella läggning blev alltmer känd. Han kunde inte fortsätta i skolan på grund av trakasserier och han blev sparkad från jobbet. Han kände en konstant rädsla. Under åren som gick utsattes han för nya, grova sexuella övergrepp och förföljelse.

Då de fem gärningsmännens fängelsestraff började löpa ut hade familjen inget annat val än att fly.

Det är inte alltid Deia orkar prata om vad han upplevt eller vad han känner. I min inkorg ligger ett meddelande från honom: ”Jag dör varje dag”.

I Migrationsdomstolens beslut om deportering återges familjens uppgifter om att mamman redan i Jordanien vänt sig till ”polisen, säkerhetstjänsten, åklagare och domstol samt ansvariga myndigheter för familjeskydd”. Det står också: ”Överallt har hon fått samma besked om att myndigheterna vare sig kan eller vill skydda familjen”. Istället fick hon rådet att själv beväpna sig. Till och med stadens borgmästare sa att familjen inte kunde få skydd av några myndigheter. Migrationsdomstolen hävdar inte att dessa uppgifter bör ifrågasättas.

Kort därefter i samma dokument hittar jag ändå den märkliga motiveringen till avslaget: ”Det finns i målet ingenting som tyder på att familjen inte kan få adekvat hjälp i hemlandet.”

Det är inte olagligt att vara homosexuell i Jordanien, men det är omöjligt att leva öppet. Att vända sig till jordanska myndigheter för skydd är inte något rimligt alternativ, menar RFSL:s handläggare Stig-Åke Petersson som tittat på Deias fall.

”Vad skulle hända i praktiken om han gjorde så? Skulle polisen då rycka ut och gripa dem som angripit honom? Knappast, de skulle i bästa fall bara köra i väg honom. Mer troligt är att även de skulle ta chansen att begå övergrepp mot Deia, allt ifrån utpressning till fysiskt, inklusive sexuellt, våld.”

Migrationsverket känner till att Deia i och med våldtäkten stämplats som homosexuell. Men han har inte förrän nyligen vågat tala öppet om sin läggning, eller om den kärleksrelation som var bakgrunden till övergreppen. Migrationsdomstolen har nu fått in dessa uppgifter och kommer snart att fatta ett beslut. Kommer de äntligen att erkänna honom som en flykting enligt utlänningslagen?

Samtidigt beskrivs hans mamma som en brottsling i den svenska REVA-debatten. Sedan avslaget på asylansökan gömmer hon sig, tillsammans med sin dotter, i ständig rädsla för vad som kommer hända om hon skickas tillbaka.

Det kan vara henne du ser bli stoppad av poliser vid en tunnelbanestation, när du är på väg till jobbet.

Sara Wall