ÅSIKT

Angela Davis nära att avrättas i gaskammare

Rafflande dokumentär om feministen som gick med i Svarta pantrarna

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

TEMPOFESTIVALEN Att Angela Davis, numera mest känd som feminist, var ytterst nära att avrättas i gaskammaren i San José 1971, anklagad för mord, kidnappning och konspiration har nog få koll på. Vad jag minns är att det militanta (och beväpnade) Black Panther Party (BPP), som hon då var nybliven medlem av, betraktades med skepsis även av den revolutionsromantiska svenska vänster jag tillhörde.

Shola Lynchs rafflande dokumentärfilm Free Angela & all political prisoners som här har svensk premiär berättar hela historien från början, med unikt arkivmaterial. Det som slår en är hur annorlunda tiden var, en ifrågasättande upprorsstämning bland de unga, vietnamkrigsmotstånd, medborgarrättsmarscher, radikal politisk organisering, studentprotester och massdemonstrationer.

Angela Davis som rest hem från filosofistudier i Frankfurt för att gå med i Svarta pantrarna och studera vidare hos Herbert Marcuse fick ett lärarjobb på UCLA, men avskedades från högre ort när det stod klart att hon var kommunist. Dagliga hatbrev och dödshot fick henne att köpa fyra vapen. Ett av dem användes i ett blodigt fritagningsförsök av tre politiskt aktiva fångar på Soledad-fängelset, där flera människor dödades. Davis, som engagerat sig i fallet, gick under jorden men jagades upp av FBI.

En fascinerande och välgjord samtidshistorisk inblick där både svarta pantrar, FBI:are, advokater, domaren och Angela Davis berättar.

ARTIKELN HANDLAR OM