ÅSIKT

Kanonmat till ryska militärer

Jätten i öst upprustar med svenskt smörgåsbord för sina soldater

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Smörgåsbord.

Det är ju som försvarsaktivisterna säger: Ryssland upprustar. Tidningen Rossijskaja Gazeta gav härom dagen exempel på de anslagskrävande reformerna. 16 470 ångdammsugare har beställts till de ryska kasernerna där soldaterna själva ska få ett allt större ansvar för städningen. Planer finns på inköp av tvättmaskiner för mannarnas behov. Nya strumpor med förstärkt häl står också på upprustningsprogrammet.

Den största förändring som vice försvarsminister Bulgakov presenterar ligger kanske ändå i mathållningen. ”Svenskt bord” (den ryska termen för smörgåsbord) blir framtidsmelodin på ryska regementen. I stället för en auktoritär matsedel kommer man nu att erbjuda liberal valfrihet. Reformen har redan prövats av grabbarna på den 27:e motoriserade brigaden utanför Moskva och ska på sikt utvidgas till dess att 400 000 ryska soldater får välja sina rätter på svenskt manér. Det bjuds tre kalla aptitretare, två förrätter, tre huvudrätter med kött eller fisk och tre efterrättsalternativ. Enligt tidningen är de värnpliktiga från regionerna lite chockade av överflödet. Och för många är det första gången som de mött begreppet ”svenskt bord”.

Om den nya menyn kan sända positiva vibbar för Sverige in i det ryska försvaret återstår att se. Men ÖB bör nog i sina säkerhetspolitiska analyser följa vad som händer.

ARTIKELN HANDLAR OM