ÅSIKT

Ramaskri kring sexismdebatt i Tyskland

Kvinnor vittnar om hur de begränsas i sin vardag

Foto: Thinkstock
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Sedan ett par månader fightas det om förekomsten av sexism i det tyska samhället. Det började med ett porträtt av Rainer Brüderle i magasinet Stern som tog fasta på sexistiska inslag i den liberala toppolitikerns förhållningssätt. Artikelförfattaren själv, Laura Himmelreich, hade bland annat fått sin byst kommenterad.

Det blåste upp till storm. Under twittertaggen #aufschrei (ramaskri) vittnade tiotusentals kvinnor om hur de begränsas i sin vardag. Från etablerat, företrädesvis manligt håll, blev reaktionen mest en axelryckning: Visst finns det enskilda tölpar, men flertalet män är riktigt ridderliga. Och förresten är det få förunnat att få komplimanger om kroppen ...

Orden makt och struktur saknas allt som oftast. Det finns dock lysande undantag.

Tålmodigt intar den konservative veteranen Heiner Geissler och feministikonen Alice Schwarzer tv-sofforna för att förklara att det inte är en olycklig slump som gör att just kvinnor slås ihjäl i nära relationer och förblir få i maktens korridorer.

Många skakade på huvudet. Fronterna frös fast.

Till sist tog president Joachim Gauck till orda. Han fastslog att tyska kvinnor i allmänhet inte behandlas illa och antydde att sexismanklagelserna var hysteriska och avsedda att sprida moralpanik.

Presidenten vill säkert sätta punkt. Hans uttalande bekräftar dock behovet av fortsatt ramaskri. Det kan ingen efterföljande pudel ändra på.

Fredrik Persson-Lahusen