ÅSIKT

I dag börjar afrikanska filmfestivalen på Södra teatern

39 filmer från 17 länder deltar i Cinemafrica

”The last flight to Abuja”.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

FILMFESTIVAL I kväll inleds Cinemafrica, festivalen för film från den afrikanska kontinenten, på Södra teatern i Stockholm. Född 1996 har festivalen vuxit sig större och större och i år presenteras 39 filmer från 17 länder. Festivalen startades utifrån ett behov att skapa en bredare förståelse, att fylla en kunskaps- och estetisk lucka i den svenska kulturvärlden.

Luckan finns fortfarande. Och årets filmer spänner lika brett som alltid, med dokumentärer, kortfilmer, spelfilmer – från etablerade filmländer såväl som mer okända. Från Nigerias filmfabrik ”Nollywood” kommer dramat The last flight to Abuja, regisserad av Obi Emelonye (som visas i morgon kväll). Produktionen av film i Nigeria är världens näst största, efter indiska Bollywood, med häpnadsväckande 200 producerade filmer i månaden. Tv-filmer, men ändå.

The last flight to Abuja bär tydliga spår av tv-dramatik, med sin långa startsträcka, sina inklippta pausscenerier från Lagos gatuliv, sin stundom lite väl tydliga dialog. Men berättelsen, en fiktionalisering av en serie flygkrascher som ägde rum 2006, växer till en ödes­tung berättelse om mänskligt liv. Den är alltså ingenting för flygrädda. Filmen har, med regissörens goda minne, använts för att öka medvetenheten om den dåliga flygsäkerheten i Nigeria. Ett exempel på hur politiken närvarar på flera nivåer i filmens värld.