ÅSIKT

Varannan tysk: Invandrare är jobbiga

Sossar eller hårdrockare kan också vara det men det frågar man inte om

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

47 procent av de infödda tyskarna tycker att det fungerar dåligt att leva sida vid sida med invandrare i vardagen. Bara 29 procent av invandrarna håller med. De flesta tycker omvänt det fungerar bra. Det visar det tyska forskningsinstitutet SVR i en ny rapport.

Forskarna förklarar skillnaden med att invandrarna har mer kontakt med tyskarna än tyskarna med invandrarna. Det vill säga många tyskar har liten eller ingen kontakt alls, och då hämtar de i stället sina idéer från medierna. Och medierna ger, det är man rätt överens om i studien, en negativ bild av invandrare, i synnerhet araber och muslimer.

Skräckläsning? Tja, precis som i Sverige blir det trots allt långsamt bättre. Men framför allt säger nog frågan mer om vårt samhälle än vad svaren gör.

Det är ju aldrig helt smärtfritt att leva tillsammans. Vad skulle svaren till exempel bli om man frågade hur folk tycker det är att leva sida vid sida med barnfamiljer, hundägare, socialdemokrater eller hårdrockare? Helvetet är ju som bekant andra människor.

Men det är bara vissa man frågar om.

ARTIKELN HANDLAR OM