ÅSIKT

”Försäljningen behövs – för bolagets bästa”

Ansvariga för försäljningen av Alby försvarar affärsplanerna

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Alby är en spännande plats. Som en del av porten till Stockholm har Alby ett geografiskt guldläge. De flesta invånare som bor i Alby kan fler än tre språk flytande och har en unik interkulturell kompetens som är ovärderlig i den globaliserade värld vi lever i. Vi måste ta tillvara den kraften bättre än i dag! Vi vill möjliggöra för alla människor att förverkliga sig själva och inte minst sina bostadsdrömmar, i såväl ombyggda bostäder som nybyggda bostadsrätter, radhus och villor.

Det har hänt mycket i Alby under de senaste åren. När du promenerar i stadsdelen kan du stöta på en rund förskola helt utan räta vinklar och du kan se de nya etagelägenheterna som ger hyresgästerna en milsvid utsikt. Du kan fika på Subtopia, som på några år blivit ett kluster för cirka 150 nya företag och föreningar inom kreativa näringar. Du kan passera Hangaren - Sveriges nationalarena för nycirkus, där Cirkus Cirkör nyligen hade premiär på sin nya show innan de begav sig ut på sin världsturné.

Vi vill utveckla Alby tillsammans med boende och verksamma i området. Nyligen genomfördes en dialog med Albyborna om förslaget till ny stadsbyggnadsidé. Över 2 000 personer deltog i dialogen och framförde många kreativa förslag. Samtal fördes om jobbskapande och en bättre skola, bostadsnära odling, balansen mellan gröna värden och nya bostäder, framtidens dagvattenhantering som innebär att Alby kommer att få porlande bäckar mellan husen, med mycket mera.

Det är positivt att få in fler aktörer som vill vara med och bidra till Albys utveckling. Intresset är stort. Att pröva en försäljning av en del av Botkyrkabyggens lägenheter i Alby är ett sätt att trygga bolagets ekonomi, inför den viktiga uppgiften att renovera och miljöanpassa de bostäder som byggdes under miljonprogrammet. Dialogen med de boende är självklar och ska fortsätta. Botkyrkas kommunfullmäktige har beslutat att pröva en försäljning, med mycket tydliga krav på en kommande köpare. Den processen pågår.

Vi jobbar stenhårt för att utveckla Alby och övriga stadsdelar i Botkyrka, tillsammans med alla snart 87 000 invånare. Vi tar vår utgångspunkt i Botkyrkas hållbarhetsutmaningar. Vi välkomnar många nya samarbetspartners som vill vara med i det arbetet. Framtidens Alby bygger vi tillsammans.

Katarina Berggren

Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka

Dan Gahnström

Gruppledare för Miljöpartiet

Bosse Johansson

Ordförande för Botkyrkabyggen AB