ÅSIKT

Gripande jakt på försoning

Hoppingivande film om lösning på Palestina-Israelkonflikten

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

CINEMAFRICA FILMFESTIVAL Kan en försoningsprocess som den i Sydafrika bidra till att lösa Israel-Palestina-konflikten? De israeliska regissörssyskonen Miri och Erez Laufer ställer frågan i dokumentärfilmen One day after peace. Filmen skildrar Robi Damelins jakt på försoning, sedan hennes son dödats av en palestinsk krypskytt, när han tjänstgjorde på Västbanken i den israeliska ockupationsarmén. 

Robi Damelin återvänder till födelselandet Sydafrika. Hon träffar såväl offer som förövare på ömse sidor i apartheidsstriderna. De mest känslostarka momenten i filmen sker där, som när Adriaan Vlok, minister för ”lag och ordning” i apartheidsystemet tvättar fötterna på en svart kvinna vars son han en gång lät döda.

Filmen är hoppingivande och stundtals gripande. Men den påminner också om fundamentala skillnader mellan Sydafrika och Israel. Tänk bara tanken att Ehud Barak skulle komma till en flyktingförläggning, och tvätta fötterna på en palestinsk mor vars son dödats av israeliska armén. 

I Sydafrika blev försoning möjligt först när apartheidsystemet fallit sönder. Israel ockuperar fortfarande Palestina och konflikten lever kvar. Så länge palestinierna inte är fria kommer de att ”vilja dö”, säger Rachid Ismail Abu Baker, en av ANC:s ledare till Robi: ”ni har inte lämnat något för dem att leva för”.

ARTIKELN HANDLAR OM