ÅSIKT

Tecknade palestinier - kastades i fängelse

Journalist och satiriker bakom lås och bom sedan en månad i Israel

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Mohamed Sabaana.

Den palestinske satirtecknaren och journalisten Mohamed Sabaana, 34, har suttit fängslad I Israel i snart en månad utan att någon vet varför. Han har inte fått träffa vare sig advokat eller sin familj.

Sabaana greps när han återvände från ett besök i Jordanien 16 februari. Han är välkänd i hela arabvärlden för sina teckningar och har vunnit en rad priser. Hans familj tror att han fängslats för teckningarna. Det gäller framför allt några han nyligen gjort om de palestinier i israeliska fängelser, som hungerstrejkar sedan flera månader tillbaka.

– Jag hoppas att han kommer att släppas inom kort eftersom han inte anklagas för något, säger Rihan Ebuaitha, pressekreterare på Mada, Palestinian Center for Development and Media Freedom.

Hon påpekar att Sabaana inte är med i någon politisk organisation eller är politiskt engagerad. Hans teckningar handlar lika ofta om den palestinska regeringen.

Ytterligare tre journalister sitter fängslade i Israel utan att några anklagelser framförts mot dem.

– Det finns fler journalister i israe­liska fängelser. Men vi har inte engagerat oss i deras sak eftersom deras gripande inte har med deras yrke att göra, säger Rihan Ebuaitha.

Situationen har blivit mycket svårare för de journalister som bevakar Västbanken den senaste tiden.

– De israeliska soldaterna attackerar dem med tårgasbehållare etcetera när de bevakar demonstrationer och annat. De är ett direkt mål. Flera skadades i förra månaden, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM