ÅSIKT

Tyskland vill utvisa ”islamska extremister”

Brott behöver inte styrkas - räcker med ”oangemänt uppträdande”

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Hans-Peter Friedrick.

Tysklands inrikesminister Hans-Peter Friedrich förbereder en ny lag vilken ska göra det möjligt att utvisa ”islamska extremister” och ”hatpredikanter”. Något brott behöver de inte ha begått. Det räcker med att ”väcka uppseende på ett oangenämt vis”.

Friedrich främsta måltavla är militanta salafister, en fundamentalistisk och socialt konservativ sunnimuslimsk strömning, som på senare år blivit allt mer aktiv i Tyskland. Bakgrunden är begriplig. Den som på fascistiskt manér utmanar den demokratiska staten får finna sig i att bli bekämpad av den samma.

Repressionen måste dock utövas inom rättsstatens råmärken. Gällande lagstiftning är mer än tillräcklig, inte minst i Tyskland där ­organisationer kan klassas som författningsvidriga och förbjudas. Flera salafistiska grupper har redan satts ur spel på detta sätt.

De gummiparagrafer som nu formuleras kommer kunna sträckas ut bortom all juridisk sans. Friedrichs förslag knyter an till en efterkrigstysk förbudstradition, ­lika lätt att förstå som svår att försvara. Framför allt fortsätter han det rättsvidriga rally som västvärldens ­ledare ägnat sig åt ­sedan den där olycksbådande septemberdagen för ett drygt ­decennium sedan. ­Diktaturdiket ­rycker närmare.

Fredrik Persson-Lahusen