ÅSIKT

Dags att explodera, Bang

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

TIDSKRIFT I mitten av 2000-talet var Bang en självständig idédriven tidskrift. Att innehållet föddes ur intellektuellt arbete av redaktionens Karin Eder-Ekman, Malena Rydell och Malin Ullgren märktes på sidorna. Kärleksnumret från 2007 kan jag återvända till hur många gånger som helst.   

Men när de dåvarande redaktörerna ville anordna 8 mars-fest på en Stureplanskrog var tålamodet med medelklassfeminismen slut och de byttes ut.

Sedan dess har Bang varit mer konventionell i sin radikalism. Redaktionsledningar har kommit och gått, men utan att sätta någon större egen prägel. På senare tid har tidskriften mest liknat ett sorts allmänt vänsterprofilerat samhällsmagasin.

I det senaste numret (nr 1/2013) är temat ”Avstånd” och texterna handlar om REVA, hushållsnära tjänster, migrationspolitik och barnfattigdom. Jag läser, nickar, upprörs.

Sen upprörs jag över hur tråkigt jag har.

Så här lyder en ingress:

”Feministisk kamp är med nödvändighet både antikapitalistisk och antirasistisk, det menar forskaren …”

Eller, det är ingen ingress. Det är en aktivistisk utgångspunkt, eller en beskrivning av det intersektionella perspektivet. Ett effektivt sätt att stöta bort läsare av en rätt intressant text om mapucheindianerna i Chile är det helt säkert.

Jag undrar när redaktionen bråkade senast. Och varför texterna är så okomplicerade. Låtsassvåra kan de vara, ofta klädda i akademisk språkdräkt. Men lösningarna är enkla. Månggifte? Så givet ja att några argument knappt behövs.

Men all tvärsäkerhet skapar en räddhågsen helhet. Här gäller det att inte vara fel sorts feminist.  

Mejlväxlingen mellan Lidija Praizovic och Devrim Mavi utgör ett andningshål, tack vare den förstnämndas tjurskallighet. Praizovic har inga planer på att inordna sig i rörelsen och är främmande för Mavis enhetsfrontsidéer om att man inte ”ska” publicera sig i Dagens Nyheter. 

För ett år sen fick Bang en ny form. Nu borde det vara tid för en genomblåsning av innehållet. Ett första steg skulle kunna vara att göra Lidija Praizovic till chefredaktör.