ÅSIKT

Nya TV4-chefen visar huggtänderna - snabbt

Tillberg lägger locket på i internt mejl - innan hon ens tillträtt

Åsa Tillberg, tillträdande TV4-chef.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Bonniers tilltagande ekonomiska kris drabbar nu även de anställda på TV4.

Trots att TV4 är ett av Bonniers lönsammaste bolag riskerar så många som hundratalet nyhetsjournalister på lokal-tv-stationerna att förlora sina jobb. Allt för att rädda Jonas Bonniers eländiga affärer.

När TV4:s gamla chefer, Jan Scherman och Göran Ellung, inte gick tillräckligt hårt fram med kniven sopade Jonas Bonnier helt enkelt bort dem och placerade i stället dit Casten Almqvist och Åsa Tillberg som nya TV4-chefer.

Tillberg, med ett förflutet som fruktad chef på likaledes Bonnierägda Dagens Nyheter, har varit sedvanligt snabb med att visa huggtänderna inför sina underlydande.

Tillfället kom i redan går, när även tidningen Resumé spekulerade i att hundratalet TV4-jobb skulle bort. I ett mejl till journalisterna på TV4 reagerade Tillberg blixtsnabbt, trots att hon inte börjar på sitt nya jobb förrän om tre veckor. Först dementerade hon kategoriskt uppgifterna om de drastiska nedskärningsplanerna, för att i nästa ögonblick hotfullt konstatera:

”Med tanke på de snabba strukturförändringarna i mediebranschen kommer det självklart att bli förändringar, troligen även stora sådana och säkert kommer inte alla alltid att gilla de förändringarna.”

Naket maktspråk, alltså.

Inte konstigt att medarbetarna döpt om TV4 till Slakthus Fyra.