ÅSIKT

Tröstlös kamp mot kriget i Irak

Patrik Svenssons tillbakablick ett ledsamt vittnesmål om tillståndet i vår värld

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I dagarna är det tio år sedan det senaste Irakkriget inleddes. Tidningarna har fyllts av tillbakablickande texter på temat. En av de bästa skrev Patrik Svensson i Sydsvenskan (20 mars). Med sedvanlig känsla för stil förflyttar han läsaren till den 15 februari 2003, dagen då han, jag och du, tillsammans med miljontals andra människor, intog världens gator och torg: En sista kraftansträngning för att förhindra kriget.

Vi hade rätt, skriver Svensson. Vår fruktan besannades. De krigshetsande herrarna ljög, lakejerna som på ledarplats förlöjligade oss likaså. Orden är en uppmaning till den som var där att sträcka på sig, men också att fortsätta utmana och ifrågasätta maktens utsagor.

Lika mycket är Svenssons text ett ledsamt vittnesmål om tillståndet i vår värld. I stillhet skildras hur de mest välgrundade argument ofelbart berövas sitt värde, ställda bredvid imperialistiska intressen. Mellan raderna har massorna skingrats redan innan den bottenfrusna februarimånaden var förbi. Rörelsen förblev ofödd. Kriget fortsätter, nu i drönande form.

Jag söker efter tröstetecken, förgäves. Famlar fram Joe Hill. Sörj inte, organisera er, säger han. Frågar mig själv hur man gör, på riktigt. Finner inget svar. Jag är en förbannad frasradikal. Och tragiskt nog typisk för vår tid.

Fredrik Persson-Lahusen