ÅSIKT

Passionerat med Myrdal

Författarens turbulenta kärleksliv blir rolig radiodokumentär

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Jan Myrdal.

RADIO Sommaren 2012 flyttade Jan Myrdal från sitt hus i Skinnskatteberg. Myrdalsällskapet hade fixat fram ett hus i Varberg som kunde hysa både Myrdal och hans gigantiska boksamling. I radiodokumentären Arbetet och könet får vi följa med in i sorterandet och packandet.

Reportern Bo Sjökvist som inte har läst en enda bok av Myrdal tycker ändå på något vis att Myrdal är en lustig figur. Han markerar med en småputtrig sardonisk ton att det är den 85-årige författarens ”turbulenta kärleksliv” han är intresserad av. Särskilt den pikanta konflikten mellan Myrdals 35 år yngre särbo Andrea Myrdal och Myrdalsällskapet. En av dess tongivande medlemmar, Henning Mankell, som tillsammans med den ”kommunistiske” hotellägaren Lasse Diding betalat Myrdals flytt, vägrar prata om det.

Först retar jag upp mig på denne Sjökvist. Själva bråket reder han inte ut.

Pengar, som man ändå förstår att det handlar om, är nog för oanständigt. Men en 85-åring som talar om knullande och sexuell passion är det tydligen OK att fnissa åt. Särskilt en gammal överklassig vänstergubbe som aldrig gjort självkritik om Pol Pot.

Ändå är den här dokumentären både givande och rolig. Även om Sjökvist är en respektlös figur är Jan Myrdal och Andrea hur öppna och tillmötesgående som helst. Man får chansen att själv bilda sig en uppfattning om dem. Jag hade gärna lyssnat mer på Andrea.

Pia Bergström

Fotnot: Sänds söndag 31 mars kl. 15.03 i P1.

ARTIKELN HANDLAR OM