ÅSIKT

ALMA-priset till...Argentina!

Marisol Misenta hyllas för sitt nyskapande

Argentinska författaren Marisol Misenta prisas med fem miljoner kronor.
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det blev rusning bland de svenska förläggarna när årets ALMA-pristagare tillkännagavs på barnboksmässan i Bologna i går, via länk från Vimmerby.

Den argentinska illustratören och författaren Isol, eller Marisol Misenta, född 1972, är tämligen okänd utanför den spanskspråkiga världen, och ännu har inget svenskt förlag givit ut hennes böcker.

ALMA-juryn lyfter särskilt fram Isols ombytliga och nyskapande tecknarstil. Stina Wirsén kunde vara en inhemsk referenspunkt, för hos Isol finns en liknande förkärlek för stora färgsjok som blott nödtorftigt tycks hållas på plats av en yvig linjeföring. Isol gör också på ett intressant vis bruk av äldre stilar, och ibland skymtar ett manér som kunde vara hämtat ur Heinrich Hoffmans Pelle Snusk eller någon annan lika bleksiktig förlaga från det sena 1800-talet.

Hennes berättelser kännetecknas av humor och branta frågeställningar, som i bilderboken El globo (Ballongen), där en flicka med en ballong i ett snöre möter en annan flicka, med en osedvanligt snygg mamma i släptåg.

Vilken snygg mamma du har! säger första flickan. Och vilken snygg ballong du har! säger den andra. Varpå de båda enas om att man inte kan få allt här i världen.

Fem miljoner kronor är kanske inte allt, men ganska mycket ändå. Isol är att gratulera, liksom juryn till ett spännande och oväntat val.