ÅSIKT

Elitism och populism - hur ska det avgöras?

Premiär för program där lyssnarna kan sätta gränserna

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I morgon är det premiär för Fråga medieeliten, där ”några av våra mest kunniga och erfarna mediepersonligheter” ska svara på lyssnarfrågor. Inspirationen kommer från tv-programmet Fråga kultureliten, där ett antal andra personligheter, verksamma inom olika konstnärliga fält, satt och var intellektuella inför en storögd publik.

Genant nog verkar ingen av programtitlarna ironiskt menade. Det är onekligen ett tecken i tiden. När jag skrev avhandling för ett tiotal år sedan tvingades jag ofta försvara ett av mina studieobjekt – den tyske filosofen Theodor Adorno – mot anklagelser om elitism.

Det var bland annat hans idé om konstens objektiva sanningshalt och hans argument för att det finns mer eller mindre adekvat musiklyssnande som stack i ögonen. Belackarna menade att det inte finns något objektivt i kulturen – vad som är bra och vad som är dåligt avgörs av lyssnaren.

Den ohöljda elitismen bakom de aktuella programtitlarna är, slår det mig, en kombination av vulgärversionerna av dessa båda hållningar: en marknadsmässig relativism (alla frågor är lika bra!) kombinerat med en platt, borgerlig genivurm.

Som tittare eller lyssnare förväntas man förstummat beundra ”elitens” disputerande, oberoende av vad som avhandlas – det är nu en gång positionen, rollen, figuren som applåderas. ”Eliten” i sin tur tvingas penibelt nog, när de för en gångs skull hamnar i rampljuset, besvara enkäter på Facebook-nivå: ”Vilken historisk person skulle du helst vara?”

Elitism kombinerat med populism alltså. Det ser ut som en motsägelse, men i själva verket är det två sidor av samma mynt. Föreställningen om en elit (elitism) bygger på att det finns en pöbel; och populismen förutsätter att man inte krånglar till saker och ting – tänka får någon annan göra. Rollerna ligger fast, inget utmanas, alla skrattar. Säg nåt smart! Både sanningshalten och det adekvata lyssnandet finns någon annanstans.

Anders Johansson

Fotnot: Fråga medieeliten är en del av Medierna som sänds i dag i P1 kl 11.03.