ÅSIKT

USA och Franco sura på Beatles

Radiostationer ratade topp-singel

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

1968 avslöjade en allvarlig (men troligen något drogsjuk) John Lennon för sina Beatles-kompisar att han var Jesus, och att detta måste kungöras för världen. Så småningom fick vännerna honom på andra tankar. Men en vecka efter påsk året därpå återkom Lennon till temat vid inspelningen av The ballad of John and Yoko.

”Jesus Kristus! (Christ!) Det är inte lätt, de kommer att korsfästa mig”, klagade sångaren som nu odlat Messiashår och skägg.

Det blev lite för mycket för flera stora amerikanska radiostationer som, med Lennons uttalande om att Beatles är större än Jesus i färskt minne, bannlyste plattan. När låtens promotionfilm visades i tv var det fula ”Christ!” förvrängt.

Singeln lyckades även reta upp Franco-regimen med textraden ”Gibraltar near Spain”. Landet hade i århundraden hävdat att den brittiska minikolonin är en del av Spanien.

Men den självbiografiska folkpopdängan om paret Lennons bröllopstumult våren 1969 funkar utmärkt som underhållning medan påskägget kokar. Även om snabba 2,59 inte ger vitan mycket fastare konsistens än vad den fabulösa fyran hade detta upplösningens år. Bara Lennon och Paul McCartney medverkar på skivan, Ringo Starr och George Harrison kunde inte komma. ”Den hade ändå inget med mig att göra”, har Harrison kommenterat. ”Om det hade varit Balladen om John, George och Yoko – då skulle jag ha varit intresserad.”

The ballad of John and Yoko blev Beatles sista singel­etta i England. I Israel nådde den topp tio.