ÅSIKT

Jo, vissa går det bra för

Jasenko Selimovic: Det finns ingen rasism i Sverige

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Selimovic.

Det har gått bra för mig, alltså finns det ingen rasism i Sverige.

Så kan man sammanfatta Jasenko Selimovic svarJonas Hassen Khemiris artikel ”Bästa Beatrice Ask”.

Jasenko Selimovic kom till Sverige från Bosnien 1992, gick på Dramatiska institutet och utsågs sex år senare till konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater. I dag är han statssekreterare hos integrationsministern. Så visst har det gått bra för Jasenko.

De flesta flyktingar hamnar dock varken på DI eller i regeringskansliet. Vad beror det på?

Selimovic avfärdar allt tal om rasism som ”tolkning”. Han jämför Khemiris syn på världen med Avpixlats; båda väljer att ”tolka” lika fördomsfullt. Bredvid Khemiri lägger han feminister, utförsäkrade, judar, arbetarklass, afrikaner, homosexuella, samer och anorektiker. Alla har offerkoftan på, när de egentligen borde tacka Sverige.

Strukturer är bara påhitt, menar Selimovic. Det finns inga kollektiva erfarenheter, bara enskilda individer som måste ta sitt eget ansvar. Frågan är vilket ansvar Selimovic själv har tagit för Reva, som ”står honom upp i halsen”. Har han diskuterat saken med ansvarig minister, i fikarummet, i sitt eget parti?

Om så, vill man gärna veta hur pratet gick, men jag betvivlar att han i det tysta visat civilkurage. Världen är nämligen alltför komplicerad för att man ska göra uppror mot den, skriver han.

Liknöjd antiintellektualism. Jo det är sant, vissa går det bra för.