ÅSIKT

Sexistisk app för små rockpenisar

Kvinnor en dekorativ handelsvara i ”Rock or Not”

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Tänk dig följande: du kan bli så berömd att alla kvinnor faller som furor. Men i utbyte får du världens minsta penis. Vad väljer du? Svaret avgör hur hög rockfaktor du har. Frågan är hämtad från Rock or not, en svenskproducerad mobilapp med ”galna dilemman” som avgör vem som ”är mest rocker av alla”. Highscore är såklart 666 poäng.

Efter att ha testat gratisversionen kan jag berätta två saker: olika böjningar på ordet rock används bortom alla rimliga gränser, samt att för att vara en rocker krävs en penis.

Storleken på penis är egal men den ska givetvis vara heterosexuell. Något annat får inte plats i denna mustigt manliga musikvärld, så späckad med sexism och homofobi att det liknar satir. En högst verklig satir som får mig att undra varför jag någonsin mer ska bry mig om män med elgitarrer.

För vad skulle du välja: ta hem de feta cashen, men i utbyte tvingas ligga med en man? Eller vara tillräckligt tuff och rå för att dra i dig ett helrör sprit i ett svep utan att spy, fast då måste du ständigt bära rosa underkläder?

Rock or not lyckas maxa dumhetsstärkaren till elva när de säger hello hederskultur! på det gamla goa västerländska sättet i en av sina frågor. För ska du få bli medlem i ett välkänt chockrockband krävs det att din tonåriga lillasyster följer med i turnébussen i ett år. Kvinnors roll i rocken är den av en dekorativ handelsvara, utan egen vilja.

Vem som ställt hit en vidöppen dörr, redo att slås in med den bifogade jättesläggan, frågas dock tyvärr inte.

ARTIKELN HANDLAR OM