ÅSIKT

"Det är synd att ingen har talat om detta för talibanerna"

KULTUR

Det pågår en lågintensiv försvarsdebatt i Sverige.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

  I grund och botten har den pågått ända sedan Krimkriget på 1850-talet. Så länge har militärer och opinionsbildare agiterat för att vi ska slå oss ihop med någon lämplig stormakt och göra oss redo för krig mot ryssen.

Carsten Palmaer

  Den historiskt intresserade känner igen tonfallen. 

  Det är samma röster som ville tukta de uppstudsiga norrmännen 1905. Det är samma tidningar som beskrev hur den svenska landsbygden översvämmades av ryska spioner utklädda till sågfilare och polska spioner utklädda till tavelförsäljare.Om dessa röster hade fått råda hade Sverige varit med och förlorat båda världskrigen och en hel del småkrig dessutom.  

   Det är - märkligt nog - samma politiker som har avrustat Gotland och skickat trupper till Afghanistan och Libyen. Och om Jan Björklund fått som han ville så hade våra pojkar fått vara med och klä blodig skjorta för fosterlandet i Irak.  

   Nu vill de ha in Sverige i NATO.

Retoriken har ändrats. Förr höll de eldande tal om fosterlandskärlek och frihetskamp. Mike Winnerstig (DN-debatt 2 juli i år) försöker i stället tala DNs läsare till rätta på ett språk som han tror att de förstår.  

  Värnplikten är för dyr:

     ”Endast den personliga utrustningen till en enda modern soldat (uniform, vapen, kroppsskydd etcetera) kostar i dag minst omkring 250 000 kr.”

   Inte nog med det:

  ”Därutöver kräver moderna konflikter andra dyra förmågor, som splitterskyddad transport, långräckviddig precisionsbekämpning samt kvalificerade rymd- och underrättelseförmågor.”

  Det är verkligen synd att ingen har talat om detta för talibanerna i Afghanistan. Då kanske de hade haft vett att ge upp, istället för att tvinga NATO-arméerna på flykten med  hemmagjorda bomber.

Att gå med i NATO behöver inte bli så dyrt som folk tror, hävdar Winnerstig innan han släpar fram det tunga artilleriet:

    ”Efter nedrustningen och utan alliansmedlemskap befinner vi oss i samma läge som en villaägare utan hemförsäkring.”

  O kära söta.

  Jag är inte säker på att den här telefonförsäljarargumentationen kommer att övertyga svenskarna om det förnuftiga i att skicka ut sina barn för att kriga åt någon stormakt på dekis. 

  Visar inte hela den moderna historien att de som anser sig slåss för sin tro och sitt land har en enorm strategisk fördel mot aldrig så välutrustade inkräktare? 

  Problemet uppstår när de som slåss för sin tro och sitt land befinner sig på den andra sidan.

Carsten Palmaer

ARTIKELN HANDLAR OM