ÅSIKT

Kyrkan inte SD:s lekstuga

Anledning att rösta emot ultrahögern i kyrkovalet

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna går framåt i opinionen. SIFO:s augustimätning visade 9,9 procent.

Jimmie Åkesson var glad men inte nöjd i sitt sommartal: ”Det räcker inte med fina siffror. Det räddar inte Sverige. Vi måste också få ett reellt inflytande - vi måste få makt.”

Åkesson uppmanade partiets väljare att resa sig från soffan och rösta i det som kallas för Sveriges bortglömda val: kyrkovalet. Detta skulle man göra av två skäl: dels för att det är bra att ha makt, oavsett var och varför. Dels för att frågan om Svenska kyrkan var viktig ideologiskt. Svenska kyrkans vigda och förtroendevalda har enligt Åkesson blivit alltför islamvänliga, vänsterorienterade och genusmedvetna. Nu ska man tillbaka till ”Fädernas kyrka”.

Att stoppa SD:s framfart i kyrkoråden runt om i landet kan tyckas vara argument nog att delta i kyrkovalet den 15 september. Men det finns andra, bättre skäl att engagera sig i Svenska kyrkans framtid - oavsett om man är troende eller inte.

Kyrkan har en omfattande social och pedagogisk verksamhet som berör många människor i vårt land. Kyrkobyggnaderna tillhör oss alla, de är vårt nationella arv. Kyrkomusiken och psalmerna tillhör vårt gemensamma kulturarv.

Kyrkan ska inte minimeras till att vara SD:s lekstuga.