ÅSIKT

Opererad Nibelungens ring en dålig idé

Nedbantad till 65 minyter blir den ett sammanhangslöst potpurri

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Nina Stemme och Aleksandrs Antonenko i ”Flickan från Västern”.
KULTUR

MUSIK Kungliga Hovkapellet satsar så här vid slutet av det stora Wagner-året på opera utan sång. En holländare vid namn Henk de Vlieger har satt ihop en fyrsatsig ”symfoni” - 65 minuter lång - av musik från Nibelungens ring, både rent instrumentala avsnitt och sådana där sångstämman är bortopererad. En dålig idé! Wagner tänkte inte symfoniskt utan dramatiskt. Varje takt i detta jätteverk har dramatisk funktion och förvandlas här till ett sammanhangslöst potpurri.

Cd:n är det första dokumentet (Bis/Naxos) av nye chefsdirigenten Lawrence Renes verksamhet och utfallet kunde ha blivit bättre.

Roligare kan man ha med en ny dvd från samma kungliga opera (EuroArts/Naxos). Den innehåller Flickan från vilda västern, inspelad i februari 2012, en lyckad uppsättning av ett mindre lyckat verk. Puccinis musikdramatiska spagettivästern är en kuriös historia, som här i alla fall berättas på ett någorlunda trovärdigt vis. Men det är i första hand en opera som står och faller med att man har bästa tänkbara sångare i de tre stora rollerna, och det har man med Nina Stemme, Aleksandrs Antonenko och John Lundgren.

Apropå den aktuella Barna Hedenhös-debatten måste jag dock tipsa den i vårt land så aktiva moralpolisen om att Puccini inte följer 2010-talets etniska regelverk. Operans två indianer har bara underordnade tjänarroller och deras enda bidrag till operavälljudet är ”Ugh! Ugh!”.