ÅSIKT

Tyckare tar över kritiken

”Låt Dunhams kropp vara”

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Lena Dunham från ”Girls”.
Foto: AP

RADIO I första avsnittet av P1:s nya kulturprogram Kritiken, som sändes i tisdags, tyckte programledaren Anneli Dufva att tyckande finns överallt, samtidigt som kritiken får mindre plats i pressen. Aldrig har vi sett så många omdömen som nu, även om det kanske inte alltid är betalda skribenter som står för dem. Kritikern Göran Sommardal tyckte att tyckande handlar om åsikter. Kritiken har andra uppgifter. Kritikern Lyra Ekström Lindbäck menade att ”kritikern har ett viktigt uppdrag i att hindra vita heterosexuella män från att klona varandra.”

Dufva lät oss lyssna på ett exempel på god kritik, en snutt av Slates podcast Culture Gabfest. En kritiker talar där om besvikelsen bland amerikanska feminister efter att Lena Dunham, regissör av tv-serien Girls, är retuscherad på omslaget av Vogue. Dunhams kropp är liksom vår, säger hon.

Intressant exempel, då podcaster är det lösa tyckandets medium framför andra. Och är det något som jag inte orkar höra mer om är det tyckande om Lena Dunhams kropp. Pressens problem i dag är snarare enögdheten. Alla diskuterar samma sak. Även kritikerna. Mindre kulturutövare arbetar i ett vakuum. I stället för mångfald har vi fått en klickvänlighetens tyranni. Kanske kan Kritiken i P1 vara något annat. Jag ber en stilla bön för det. Låt Dunhams kropp vara, bara. 

Sanna Samuelsson

ARTIKELN HANDLAR OM