ÅSIKT

Ingen stjärna vill spela slav

De har bara stora roller

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

FILM Det finns en auktionsscen i 12 years a slave, där Paul Giamatti spelar slavhandlaren som försöker sälja offren till olika markägare. Han argumenterar för muskler, senighet och uthållighet. Han ber dem öppna munnen och visa tänderna. Kanske är just den scenen som tydligast med vad filmen vill säga; slavarna är namnlöst kött. Boskap. Inte människor.

Med det i åtanke blir det märkligt att titta på rollistan. Brad Pitt, Michael Fassbender och framför allt femfaldigt Golden Globe-nominerade Chiwetel Ejiofor i huvudrollen som Solomon Northup.

Det finns massor av lyckade filmatiseringar om historiska vidrigheter. Titanic och Gladiator till exempel, där Hollywoodskådisarna är lysande. Men i den unisont hyllade och Oscarnominerade 12 years a slave blir det ett problem att etablerade stjärnor innehar stora roller. Det blir svårare att se dem som namnlösa, anonyma kroppar. Vilket ju är en del av syftet.

Dessutom bidrar det till det redan befintliga teatrala tonläget. Ett tonläge som gör att Amerikas skuldtyngda bakgrund snarare känns påhittad i stället för verklig. I en scen får Solomon råd av de mer erfarna slavarna hur han bäst ska gå tillväga för att överleva. Sitt still, håll huvudet lågt, berätta aldrig för någon att du kan läsa och skriva. Solomon väser då fram i stearinljusskenet: ”I don’t want to survive. I want to live!”

Det skulle lika gärna kunna vara Schwarzeneggers ”I’ll be back”. Jag skulle helst slippa den sortens oneliners.

ARTIKELN HANDLAR OM